Select Page

Активности 2016

Доделени шест грантови на осум граѓански организации во рамки на проектот “Зајакнати граѓански организации за партиципативно транспонирање и спроведување на ЕУ 2020 пакетот за енергија и клима” Во рамките на проектот “Зајакнати граѓански организации за партиципативно...

Активности 2015

Одржана дебата за енергетска ефикасност во Општина Дебрца Здружението на граѓани ПРОАКТИВА од Скопје во соработка со Општина Дебарца денес одржаа дебата на тема енергетска ефикасност имено на дебатата беше презентирана програмата за енергетска ефикасност на општина...

Активности 2014

ОБУКА НА НАСТАВНИЦИТЕ НА ТЕМА „Енергетска ефикасна Општина“ Денеска во просториите на централното училиште спoред склучениот договор меѓу општина Дебарца и Здружение на граѓани Проактива во проектот,,Енергетска-ефикасна општина,, беше реализирана едукативна обука за...

Активности 2013

ПРОАКТИВА-Еколошки фокусирана невладина организација која е активна од 2001 година. Оваа невладина организација е член на SEEEN (Мрежа на еколошки НВОи на Југоисточна Европа) и претставува прв обид да се развие координација на еколошките организации на регионално ниво...

Активности 2012

ТЕМА: Треба ли да се менува проектот „Скопје изнајми велосипед“? Приходите од изнајмување се намалуваат, бројот на искршени и украдени велосипеди расте, системот за наплатување е проблематичен, a нови вложувања сеуште нема. Му треба ли реобмислување на проектот...

Активности 2011

Коалиција Македонски зелен центар По македонската независниот во 1991, беше евидентно дека ниту една од политичките партии немаше вистинска зелена агенда во својата изборна кампања. Во 2004, во земјата се одржуваа локални избори, први во децентрализиран систем, во кој...

Активности 2010

За 10 денари на велосипед низ Скопје Проектот „Остави го автомобилот, вози велосипед“, обезбеди 70 велосипеди, кои ќе можат да се изнајмуваат на три локации во Скопје, а граѓаните ќе можат да се превезуваат со нив. Велосипедите се изнајмуваат  на градските паркинзи...

Активности 2009

Отварање на реновираната велосипедска патека во Општина Аеродром Велосипедската патека по должина на булеварите „Јане Сандански“ и „Кузман Јосифовски – Питу“ во Општина Аеродром, ќе биде отворена во среда. На 21 октомври 2009 година, со почеток во 11:30 часот...

Активности 2008

Невладината организација „Проактива“ од Скопје исто така е активна на полето на заштита на животната средина, посебно во промоција на обновливите енергии и енергетската ефикасност, одржливиот транспорт и промоцијата на одржливиот развој за ублажување на климатските...

Активности 2007

ЦЕНТАР ЗА ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ Совети како да штедиме струја Здружението на граѓани Проактива утре ќе го отвори првиот македонски Центар за енергетска ефикасност каде граѓаните ќе можат да добијат бесплатни информации и совети од областа на енергетската ефикасност,...

Активности 2006

ЕНЕРГЕТСКИ ЕФИКАСНА ОПШТИНА: РАБОТИЛНИЦА ЗА СОНЧЕВА ЕНЕРГИЈА ВО ЈЕГУНОВЦЕ Во рамките на проектот „Енергетски ефикасна општина” – Јегуновце, во Централното основно училиште „Александар Здравковски”, на 23 септември се одржа теоретска и практична работилница за...

Активности 2005

Волково и Орман против заобиколниот пат кај Скопје Два поуспешни примери за градење капацитети за колективно дејствување се еколошки: Велес (приказ III 4.6.) и заобиколниот автопат кај Скопје. Приказ III 4.7. Здружението на граѓаните „Проактива“, заедно со месното...

Активности 2004

УЧЕСТВО ВО ПРОЕКТИ – НЕАП2, ПРОАКТИВА, ГОПА, CARDS 2004, CARDS 2005 За подготовката на НЕАП 2 во делот за воздухот, водата и бучавата беа дадени материјали и извештаии, како извештај од обработени податоци за 2002 и 2003 година, месечни извештаии од Државниот...

Активности 2003

Rаботилница за изработка на сончеви колектори Од 21 до 25 септември во Галац, Романија се одржа работилница за изработка на сончеви колектори по системот направи сам. Петнаесетина учесници од Македонија, Романија и Бугарија беа обучени од страна на Ион Замфир од...

Активности 2002

Младите ќе ја креираат енергетската стратегија Здружението на граѓани “Проактива”, до крајот на годинава ќе реализира проект за афирмација на младите во општествените текови, преку вклучување во креирањето на енергетската стратегија на национално ниво....